Home Resepi Projek Kraf Tutorial Bloglist

Followers

Pengalaman : Berkayak Di Taman Tasik Shah Alam.

Assalamualaikum & selamat pagi!

Sebelum masuk tahun baru,siapkan beberapa entri dahulu sebab banyak sangat draft. Belum siap menaip habis & publish. Selamat tahun baru 2018! Semoga apa pun rancangan hari ini,moga kalian dirahmati Tuhan. Amin.


*****


30 DISEMBER 2017

Tiba-tiba rasa nak berkayak selepas baca pengalaman orang lain. Kenapa tidak kita cuba pula kan? Dulu pernah berkayak masa dekat kem apa entah nama dia,dgn sorang kawan. Double seat kayak. Sekali je la dapat berkayak sebab kena cepat & peserta lain nak guna pula. Tak dapat nak enjoy sangat.
Jadi,aku google tempat yg boleh sewa kayak dgn harga berpatutan. Hasilnya membawa kpd Taman Tasik Shah Alam (Sek.14). Taman Botani Shah Alam ada juga tapi aku tak pasti sama ada masih wujud atau tidak khidmat sewa kayak.

Aku dari hari itu cuba pujuk & ajak mak pergi ke sini sebab nak berkayak,kawan pun aku ajak,tapi kenalah bertimbangrasa juga kan dgn masa dia. Jadi tak apa,kita boleh hadapi seorang diri. 😂

Dari awal pagi semalam selepas balik dari #LAMPU2017 #Putrajaya, (*sampai rumah pukul 1 pagi lebih. Bukan selalu pun & dengan famili,jadi tak ada rasa serba salah balik lewat. ) aku dah maklumkan dekat mak ,yg nanti pagi Sabtu nak keluar awal pagi sebab nak pergi tasik. Aku saja cakap,kadang bukan betul sgt nak pergi. 😂

Bangun awal siap semua tengok jam pukul 7 lebih,blm 7.30 am. Jadi aku tekad ,nak juga pergi tasik Shah Alam. Nak ajak mak/adik-beradik lain kesian pula sebab letih semalam berjalan dekat Putrajaya pun tak habis lagi. Kaki lenguh². Jadi,aku rasa boleh hadap seorang diri,maka geraklah aku seorang ke sana naik motor. Sebenarnya buat apa-apa,aku suka gerak sorang,senang,jimat masa & boleh ikut suka buat keputusan.

Sampai dalam pukul 8 lebih. Dah parking motor dekat dgn restoran tasik,tengok kedai yg sewa boat,kayak segala blm buka lagi. Perhatikan dari jauh,dia buka dari pukul 8.30 am. Lagi berapa minit tinggal pun. Tunggu kejap, bila dia dah buka & start kemas²,aku terus ke kaunter tiket.




Harga utk tiket setiap transport yg ada berbeza. Harga tiket adalah utk sejam bukan sehari. Dulu survey harga utk kayak (*single) RM5 ,sekarang dah RM8/per jam. Tak apa lah,bukan selalu mencuba kan? Kira boleh tahan juga harga. Lagipun datang sorang,senang sikit nak berjimat. 😂

Lepas dah bayar tiket,pakai life jacket,selesakan ikut mana nak. Lepas itu pekerja tu akan tolong ambilkan kayak & dayung. Bila nak masuk dlm kayak,aku risau tak stabil & terjatuh,tapi bro itu ada tunjuk cara nak masuk. 

Jangan takut,dia akan tolong guide-kan. Ikut arahan dia & jangan gelabah sangat. Kalau ada apa tak tahu ke terus tanya,or google la apa2 yg patut sebelum nak buat. Atau atas tasik tu kau google. hahaha..